A különböző divatdiéták vezetnek a jojo effektushoz. Tudod: fogysz kínkeservesen néhány kilót betartva különféle szabályokat, megvonva a finomságokat magadtól, majd amint abba hagyod, vissza is hízod, megtetézve még néhány plusz kilóval. Ne fogyókúrázz, alakítsd ki az egészséges táplálkozásodat! Az egészséges táplálkozás kialakítása nem könnyű, azonban nem is ördöngősség. Néhány alapelv alkalmazásával egészségessé teheted a táplálkozásodat, ezzel megkönnyítve a megfelelő testsúly kialakítását, egészségesen és könnyedén, jóllakottság érzés mellett, nem éhezve történő fogyást !
- ROSTOK
A magyar táplálkozás általános jellemzője a rosthiányos étrend. Megfelelő rostbevitel fontos egészségünk érdekében! Felnőttek számára 30-40 g rost bevitele javasolt naponta elosztva az étrendben.Figyelj oda napi rost beviteled mennyiségére, tudatosan növelve azt!
Miért figyelj a rost fogyasztásra?
A rostok emészthetetlen részei az ételeknek, keresztülhalad a tápcsatornán,számos kedvező hatását kifejtve. Magába szívja a folyadékot,megduzzad, teltségérzetet okoz a gyomorban, hamarabb abba tudod hagyni az evést, fokozza a bélmozgást, lazítja a székletet, székrekedést megelőzi, vastagbél daganatos megbetegedéseit megelőzi, emellett a belekben felszívva az étellel bevitt zsiradék egy részét, így a koleszterinszintünkre kedvező hatással vannak, a cukrok felszívódását lassítja, megakadályozva a hirtelen vércukorszint emelkedést, a méreganyagokat szintén a belekből magukhoz kötik, kisöprik onnan, tisztítják a beleket, kedvez a megfelelő baktérium flórának. A szív érrendszeri betegeknek, cukorbetegeknek emiatt kiemelten fontos lenne odafigyelni fogyasztásukra, de a megelőzésben is óriási szerepe van. Az immunrendszerünk 70-80%-a a belekben található, tehát ha emésztésed jó, baktériumflórád megfelelő, méreganyagok nem rakódnak le, sokat tehetsz egészséged megőrzéséért, betegségek megelőzéséért! Az ún. civilizációs betegségek kialakulásában a rosthiányos, cukorban dús, feldolgozott élelmiszereket tartalmazó étrend felelős.
Néhány rostban gazdag étel:
Zabkorpa- őrlési folyamatban keletkezett melléktermék. Magas rosttartalmú: 100g/27g , vitamin, ásványi anyag tartalma jelentős. Remek salaktalanító. Koleszterincsökkentő hatása van. Búzakorpával(hasonló melléktermék búzából) szemben a gyomor nyálkahártyáját védő szerepe jelentős. Keverheted ételekbe joghurtba, túróba(vagy pl. rakott ételekbe keverve azok rostban dúsabbak lesznek), panír helyett használhatod,zabpehely helyett főzhető zabkásának, lisztet helyettesíthetsz vele sütésnél, sűrítésnél. Bárhol megvásárolható már(Tesco,Spar, Coop, Drogériák, Bio boltok -250g helytől függően 400-800 ft körül kapható-nézz szét!
Útifűmaghéj- rendkívül magas rosttartalma: 100g/ 97g is lehet! Erős salaktalanító hatású , zselésítő hatású, helyettesítheted vele a zselatint, lisztet, sűríthetsz vele, ( pl. túrógombócot!) vagy egyszerűen kúraszerűen is fogyaszthatod, csökkentheted esetleges túlzó étvágyadat- a belőle készült italt megiszod rostbevitel növelése céljából : reggel és este 2 dl vízben elkeversz egy evőkanányit, és megiszod ( ne várd meg, hogy zselésedjen, mert úgy nem fejti ki a salaktalanító és étvágycsökkentő hatást!)étkezés előtt. Gyógyszertárban 700ft 100g, drogériákban, bio boltokban 800-1000 ft körül mozog az ára.
Köretek– köretnek alkalmas ételek: édesburgonya,köles, kuszkusz, bulgur, hajdina, barna rizs- mindegyikének a rostban gazdag tulajdonság jellemzője,emiatt kell hogy kapjanak helyet étrendünkben. Cseréld a fehér rizst, a burgonyát a felsorolt köretekre!
Gyümölcsök , zöldségek napi 5-7 x fogyassz zöldségeket, gyümölcsöket. Rostok mellett a vitamin, ásványi anyag bevitel is jelentős velük.
Összességében fontos a rostbevitel növelésével egy időben, hogy figyelj a folyadék fogyasztásod növelésére is(2-3 l naponta)- elegendő folyadék jelenlétében képesek kifejteni jótékony hatásukat, kevés folyadék fogyasztásával az ellenkező hatást éred el-a belekben ragad a sok rost anyag!


Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: