Fitness zóna blog

Egészséges táplálkozás= könnyű fogyás 2.

A különböző divatdiéták vezetnek a jojo effektushoz. Tudod: fogysz kínkeservesen néhány kilót betartva különféle szabályokat, megvonva a finomságokat magadtól, majd amint abba hagyod, vissza is hízod, megtetézve még néhány plusz kilóval. Ne fogyókúrázz, alakítsd ki az egészséges táplálkozásodat! Az egészséges táplálkozás kialakítása nem könnyű, azonban nem is ördöngősség. Néhány alapelv alkalmazásával egészségessé teheted a táplálkozásodat, ezzel megkönnyítve a megfelelő testsúly kialakítását, egészségesen és könnyedén, jóllakottság érzés mellett, nem éhezve történő fogyást !

2. Makrotápanyagaink, amikből nagyobb mennyiségben kell a szervezetbe bevinni(röviden):

1.Fehérje :proteinnek is nevezhetjük,  a test építőkövei, a sejtjeink-nemcsak az izom- fehérjéből épülnek fel. Aminosavak alkotják. Az emésztés folyamatában 1 g fehérje kb 4 kcal energiát ad. Nem raktározódik , így folyamatosan kell bevinni a szervezetbe. Amennyiben fehérjehiányos a táplálkozásunk,a szervezet lebontja a saját fehérjéket- 12 -14 óra fehérjebevitel nélkül már izomlebontást eredményez! Mivel az izomra és egyéb sejtekre nagy szükségünk van, figyelni kell a táplálkozással  történő bevitelére .Általánosan kb 1 g fehérje/testsúlykg mennyiségre van szükségünk, sportolóknak növekszik az igény 2-3 g-ra.

2.Szénhidrát: a legfontosabb energiaszolgáltató tápanyagunk. 1 g szintén kb 4 kcal energiát szolgáltat. Glikogén formájában raktározza szervezetünk a májban 50-100 g és az izmokban 300-900g -mozgás hatására elhasználódik és újra raktározódik. Amennyiben többet viszünk be , mint amennyi a glikogén raktárakba szükséges, a felesleges szénhidrát testzsír formájában tárolásra kerül. Egyszerű és összetett szénhidrátokat különböztetünk meg főként étkezés szempontjából, az összetett szénhidrátok lassan felszívódóak, (nem emeli a vércukorszintet hirtelen, hanem segít egyenletes szinten tartani azt)  legtöbbjük emészthetetlen élelmi rostokat tartalmaz- ez a jelentőségük:pl. a teljesőrlésű gabonák, zabpehely. Az emésztés folyamatában minden szénhidrátot testünk glükózzá-cukorrá bont, majd az inzulin hormon segítségével dolgozza fel  a vérben keringő cukrot. Az elhízásért főként ez a folyamat felelős (amikor nagy inzulinválaszt okozó ételeket eszünk pl. cukros ételt, az elhízás fő oka tud lenni)

3.Zsír: szintén főként energiaszolgáltató, 1g zsír 9 kcal energiát ad! Testzsír formájában szintén raktározódik a többlet bevitele. A zsírban oldódó vitaminok,és a hormon képző folyamatok  miatt nagyon fontos a bevitele. Telitett – főként állati eredetűek -és telítetlen zsírokat- főként növényi eredetűek- különböztetünk meg. A telitett zsírok, az állati eredetüek, koleszterinszint növelő hatásúak- kivéve  a kacsa és libazsír,mert telítelen zsirok vannak benne nagyrészt!- , a telítetlen zsírok, növényi olajok – a hidegen sajtolt olajoknak kedvező élettani hatásaik vannak- csökkenti a vér rossz koleszterin szintjét,szív és érrendszeri betegségek megelőzésében van nagy szerepe.

 

10603645_793776480752069_4020600725548467740_n

 

Látogass el facebook oldalamra is! https://www.facebook.com/valtsvelem/

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!