Milyen cukrot fogyasszak, ha fogyni akarok? A fruktóz jó? A diabetikus csokit ehetem? A light édességet szabad?
Fogyókúra kalauzomtól kicsit elkanyarodok, de mégis annak részeként beszéljünk kicsit az édességekről, édesítőkről!
Édességek általánosságban
A cukor szénhidrát. Mi a szénhidrát? A szénhidrát energiát szolgáltat a testnek, 1 g szénhidrát 4 Kcal energiát ad. Egyszerű vagy kettős cukrok (a cukrok ide tartoznak) és összetett szénhidrátok (pl. teljes őrlésű gabonák, keményítő,növényi rostok,..) vannak még csoportosítás szerint. A napi energiaszükségletünk tekintetében annak 55-60 %-át kell szénhidrátból fedezni( itt az nem mindegy ,melyik fajtából válogatunk! ). Ő a nagy mumus, fogyókúra tekintetében sok tévhit kering a köztudatban.
Fehér cukorral és fehér liszttel készült bármilyen édesség, sütemény, csoki, keksz,…kerülendő a fogyni vágyók étrendjében. A sűrűn emlegetett szénhidrátszükségletet az agy és a test a zöldségekből, és más összetett szénhidrátokból kiválóan fedezni tudja, nincs szüksége a szervezetednek a cukorral, és a cukorral azonos hatást kifejtő fehér lisztre sem! A vércukor szintet hirtelen emeli meg, majd lezuhan -és következik a mardosó éhség…
Ha süteményt készítenél( ne tedd gyakran! ,de ha jeles nap van a családban, vagy ünnep, ne is tagadd meg magadtól, de nem mindegy hogyan készül!): Helyettesítheted a lisztet teljes kiőrlésű liszttel, vagy zabpehelyből, zabkorpából készülhet a sütemény. Cukor helyett xilit, eritrit, stevia nagyon jó választás -szinte minden sütemény elkészíthető egészségesebb, alakbarát változatban. Természetesen számolj vele, hogy ezek a sütik szénhidrátban azért bővelkednek, tehát nem segítik a fogyásodat, nem szabad gyakran napi szinten fogyasztani, de alkalmanként, ünnep,szülinap, névnap….bele tud férni az étrendbe, még akkor is ha fogyni szeretnél.
Édességek tekintetében a boltok polcain található diétás vagy diabetikus nem egyenlő a fogyókúrással! A cukorbetegeknek szánt diabetikus édességek fruktózzal készülnek: diabetikus lekvár, csokoládé, fagylalt, nápolyi, stb… hizlal! Nagyon kevés csokoládé, édesség illeszthető bele fogyni vágyó étrendjébe, ezek a szénhidrát csökkentett (főként receptek alapján saját készítésű édességek) és esetleg néhány kimondottan fogyózóknak készült: pl. Norbi Update édesség-ami fogyasztható, de nagyon csínján kell vele bánni, mert a szénhidrát csökkentett nem 0-t jelent, tehát van benne, nem kevés , és a fogyást a tartósítószerek, állományjavítók ,stb. adalékok csak hátravetik, hizlalnak, tehát fogyni nem fogsz, ha napi szinten fogyasztasz ezekből az édességekből.
Nagyszerűek pl. Mikuláskor, Húsvétkor, vagy névnapi, szülinapi ajándékként,..és így máris nem maradsz le az ünnepekről a fogyni vágyás miatt!
ÉDESSÉGEK édesítői
Diabetikus?Light?Fit?Bio?
Mindig nézd a tápanyagtáblázatot az édességen ,ami felkeltette az érdeklődésedet! Néhány édesítőszert nézzünk meg kicsit részletesebben!
Kristálycukor: cukorrépából állítják elő, az előállítás során sziruposítják, kristályosítják, szárítják –ebben az eljárásban az összes ásványi anyag tartalom, rost, vitamin, nyomelem, enzim, telítetlen zsírsav eltávolítódik belőle,amik azért fontosak, mert a szervezet számára a megemésztéséhez nélkülözhetetlenek,-a nyers cukorszirupban megvan- így ha nincs benne , elvonja azt a szervezet a saját raktáraiból-pl. kalciumot a fogakból a csontokból, így eredményezi a fogszuvasodást, csontritkulást a fehér cukor fogyasztása! Kristálycukor, porcukor, kockacukor formában készül. Hirtelen emeli a vércukorszintet, ami le is zuhan elég gyorsan, mardosó éhségérzetet okozva, így többek közt veszélyezteti testsúlyunkat is. Használata lassan rongálja szervezetünket, különféle más betegségek kialakulásának is kedvez: szív –érrendszeri megbetegedések, húgysavszint emelkedése a vérben, inzulintermelő sejtek kimerülése-cukorbetegség kialakulása,rákos sejteket táplálja, segíti fejlődésüket! Kerüld használatát,ne csak a testsúlyod, egészséged érdekében is !- és a cukorral készült élelmiszerek fogyasztását!
Barna cukor– megegyezik a fehér cukorral- az előállítás során keletkezett melaszt hozzákeverik a cukorhoz (vagy már csak színezőanyaggal színezik!)-ettől barna színű. Sokan a barna szín miatt egészségesnek gondolják. Hatását tekintve is ugyanaz, mint a fehér cukor! Ne használd!
Nádcukor. Bio élelmiszerek általában nem tartalmazhatnak feldolgozott hozzávalókat, így finomított cukrot sem. Ezért használják a bio édességekhez a nádcukrot főként, mert az finomítás nélkül készül, a cukornádból. Emiatt vitamin tartalommal, ásványi anyag tartalommal számolhatunk. Jól emésztődik, fel tudja dolgozni szervezeted. Természetes édesítőszer! Nem rossz cukornak számít, azonban a kristálycukortól nem sokban tér el, és a jelentős szénhidráttartalom miatt tartozik a fogyni vágyók számára kimondottan ritkán fogyasztandóak közé. Amennyiben te a testsúlyod megtartásán fáradozol, időnként beillesztheted bátrabban étrendedbe a nádcukrot, vagy nádcukorral készült finomságokat- számolva a szénhidráttartalommal!
A diabetikus édességek általában Fruktózzal édesített termékek. A fruktóz természetes formájában a gyümölcsökben, mézben megtalálható, másik neve gyümölcscukor. Kukoricából állítják elő, ne tévesszen meg a név! A gyümölcsben, természetes formájában fogyasztva kedvezőbb, ugyanis lassítják a gyümölcsben levő rostok a felszívódását, a sima cukornál azonban lassabb a felszívódása. A fruktóz egyenesen a máj glikogénraktáraiba kerül, amennyiben megtelik , a többlet elraktározódik testzsír formájában. A májban tárolt glikogén mennyisége 50-100 mg! A máj glikogénraktára ritkán kerül kiürítésre, tehát nem számolhatsz 100 mg fruktóz bűntelen elfogyasztásával, maximum 50 mg-t számolj! Az efölött elfogyasztott mennyiségű fruktóz azonnal elraktározásra kerül. Emiatt kell figyelnünk a fogyasztására.
Cukoralkoholok : xilit(nyírfacukor, xukor, xilovit néven is szokott szerepelni) eritrit,szukralóz,mannit, maltit, izomalt, szorbit,… – emészthető cukorhelyettesítők. Cukorszármazékok. Előnyük a cukrokhoz képest, hogy kb. feleannyi energiát,vagy még kevesebbet: az eritrit 0-t!- tartalmaznak, édesítő hatásuk sokszorosa a cukornak és vércukorszintet alig emelik, így a testtömeg szempontjából kedvezőbbek, és cukorbetegek is fogyaszthatják, szív –érrendszeri betegek számára is előnyösek. Hátrányuk, hogy napi 20–30g feletti mennyiségben fogyasztva, illetve arra érzékenyeknél puffadást, hasmenést okoznak. Azonban a szájban lévő baktériumok energiaforrásként nem tudják őket felhasználni, így fogszuvasodást nem okoznak. Többi édesítőszertől eltérően minden gyümölcsben megtalálhatóak, így a szervezet számára nem idegen anyagok, természetes módon előforduló cukrok. Sokféleségüket a szénhidrátok kémiai eltérései adják, viszont táplálkozásbiológiai szempontból nagyon hasonló vegyületek. A xilit használatánál figyelembe kell venned, hogy élesztővel nem lép reakcióba, kelt tésztákhoz nem alkalmas! A felsorolásból használt édesítő szerrel készült édességek fogyaszthatóak,természetesen figyelembe véve az esetleges jelentős szénhidráttartalmat, és nézzük meg figyelmesen az adalékokat, tartósítószereket-amennyiben lehet minél ritkábban vásároljunk adalékanyagot tartalmazó élelmiszert! Gyakran akár két- három cukorhelyettesítőt is találsz egy termékben , ennek oka a tökéletesebb ízhatás elérése. (A tápanyagtáblázaton a terméken „cukoralkoholok” néven van megadva a mennyisége a termékben, ha ez szinte lefedi az összes szénhidráttartalmat, akkor biztos lehetsz benne, hogy a felsorolt vagy fel nem sorolt cukorhelyettesítőket tartalmazza a termék. )
Stevia-a növény leveleit használjuk édesítésre, egyik legtermészetesebb édesítőszer! Megvásárolható a levél szárított formája, folyékony kivonat, por alakban is. Egyes termékek eltérő ízűek, az előállítás folyamata miatt alakult így-a szárítás, a tisztítás, a levél összetétele,..érdemes próbálgatni , melyik lesz a megfelelő számunkra, előfordulhat, hogy egyik nem ízlik, a másik formájában viszont igen. Kalóriatartalma 0! Főzésnek, sütésnek ellenáll, fogyókúrához ideális, cukorbetegek is fogyaszthatják! Fogszuvasodást szintén nem okoz! Steviával készült édességek, vagy stevia fogyaszthatóak fogyni vágyók és testsúlyt megtartók számára is.
Na-szacharinát, ciklamát, aszpartam, aceszulfám-K,…mesterséges édesítő szerek. Lehetőség szerint kerülendőek. Nem hasonlóak semmilyen természetben fellelhető cukorhoz, teljesen kémiai anyagok,szintetikus úton előállított vegyületek. Energiamentes, édesítő hatása a cukortól sokkal nagyobb. Por, folyékony formában (Édeske, Pötyi, Polysweet, Süssina, Huxol, Canderel,Szacharin… stb. néven) megvásárolhatóak, általában a diabetikus és cukorbetegeknek ajánlott polcokon. A Light néven futó élelmiszerek gyakran tartalmaznak mesterséges édesítőszereket, gyakran a hagyományos cukor használata mellett (nem elég, hogy eszed a cukrot, még mesterséges édesítőt is kapsz mellé?!) , és a csökkentett cukortartalmat emelt zsírtartalom ellensúlyozza-vagy fordítva-milyen egészséges, ugye? Többféle hír(amiről nem tudni, mennyire hitelesek!) fordult már elő daganat és egyéb betegség okozása kapcsán,cukorbetegséget fokozó hatásuk, mellékhatásaik és betiltás vagy engedélyeztetés, étvágynövelő, testtömeg növelő hatásuk kapcsán. – Ezeket nem figyelembe véve egész egyszerűen az idegen anyag,kémiai anyag nem jó a szervezetnek,nem tudja jól emészteni, feldolgozni- amennyiben lehet, kerülendőek!!
Ezen összeállításom az általam vezetett életmódváltó program részeként Tudnivalók a sikeres életmódváltáshoz egy részlete, minden résztvevő megkapja. Részletek itt!
(Fotók forrása: pinterest
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: