„Itt van az ősz, itt van újra, s szép, mint mindig énnekem…” –kedvenc költőm írta e sorokat.
Beköszöntött az ősz, évszakváltás, vele együtt változott sok család napirendje, megkezdődött az óvoda, iskola a gyermekeknek, Korábban kezd sötétedni, változnak lassan az étkezési szokásaink, igényeink is évszaknak megfelelően. Hűvösebb már az időjárás, kalóriában dúsabb ételekre vágyik szervezetünk a nyári hűsítő, könnyű ételek helyett.
Bár a nyár elmúltával a kellemes meleg idő és vele együtt a nyári gyümölcsök időszaka lejárt, az őszi gyümölcsök még kárpótolnak minket, és rengeteg, télen is hosszan tárolható és fogyasztható zöldségféle érik ebben az időszakban. Nézzünk néhányat végig ezek közül!
Szilva
A szilvát már az ősmagyarok is fogyasztották, számos magyar település is őrzi a nevét az elterjedtségének bizonyítására: Szilvásvárad (ki ne hallott volna a híres Szalajka völgyről és fátyol vízesésről) Szilvás, Vasszilvágy, stb.
Csonthéjas gyümölcs, a mandula és a barack rokonságában áll a szilva.
Ásványi anyag tartalma jelentős: kálium, vas és magnézium forrásként ismerjük. B2 és C vitamint tartalmaz a vitaminok közül. Magas az élelmi rost, viszont a gyümölcscukor tartalma is.
Élettani hatását tekintve az aszalt szilva inulin tartalma jelentős, ami a hasznos bélbaktériumok tápláléka. Javítja a szervezet ellenálló-képességét, véd a szív – és érrendszeri betegségekkel szemben. Antioxidánsokat tartalmaz, amik semlegesítik a szabad gyököket, ezáltal védik a sejtjeinket. Az aszalt szilva legjobb ellenszere a székrekedésnek.
A szilva felhasználása sokrétű lehet: fogyasztható nyersen( már a nyári hónapok közepe, vége felé elkezd érni) hungarikumnak számít a készülő szatmári szilvalekvár és szilvapálinka. Készíthetünk belőle szörpöt, befőzésre is alkalmas, aszalással is tartósítható. Aszalt gyümölcsök a húsételekhez, sült, főtt húsokhoz remekül illenek töltelékként, vagy köretként is. Hagyományos elkészítési módja a lekvárjának a cukor hozzáadása nélkül, csak a gyümölcsből készülő lekvár, ami így az egészséges életmódban remekül beilleszthető az étrendbe.
Sütőtök
Tökfélék családjába tartozik. Közép és dél-Amerikából került hazánkba Amerika felfedezése után. Remek rostforrás a többi zöldségféléhez hasonlóan.
Vitamin és ásványi anyag tartalmát tekintve a legjelentősebb a béta karotin tartalma, ami a narancssárga színét adja. A béta karotin antioxidáns, az A vitamin elő anyaga, a szervezetünk szintetizálja belőle. B és C vitaminokat találunk benne.
A magja is gazdag mikro tápanyagokban, omega 3 forrás, vas, cink, magnézium, E, B1, B2 vitaminokat tartalmaz.
Csökkenti az érelmeszesedés és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, támogatja az immunrendszert, így az őszi hónapok náthás megbetegedései ellen véd. A magas rosttartalom az emésztést könnyíti meg.
Felhasználása: húsa nyersen kipréselve ivóléként használható, vékonyra szeletelve salátákhoz keverhető, sütve önmagában is fogyasztható, de bármilyen más zöldséggel darabolva, fűszerezve együtt süthető köretként használhatjuk húsok mellé, pite töltelék, vagy sütemény tésztájának alkotórésze is lehet- így liszt egy részét váltjuk ki vele, ezáltal egészségesebb házi süteményt készíthetünk. Sütőtök krém leves készíthető belőle, illetve bár a neve sütőtök,de főzve is nagyon finom a húsa sütés helyett- főtt hús, sült hús finom körete, vagy önálló étel is lehet. Bármilyen sajttal párosítható sütve, vagy főzve is, főtt sütőtök mascarpone sajttal, kis fahéjjal az egyik kedvencem szintén köretként is vagy csak önmagában elfogyasztva, esetleg még egy kis pirított tökmaggal, vagy másféle maggal megszórva fokozhatjuk az íz orgiát.
Alma
Népszerű őszi gyümölcsünk az alma. „Minden napra egy alma, az orvost távol tartja” – szól a régi mondás. Már a bibliában is szerepelt az alma. Sok fajtája van, sok színben pompázó szép, közkedvelt gyümölcsünk, nyári fajtái is vannak, de őszi érésű almák megfelelő tárolással tél végéig is jól eltarthatóak.
A, B vitamin, folsav, kalcium, kálium, kén tartalom jelentős. A rostanyaga víz oldékony, a neve pektin, párolva a hasmenés ellen, nyersen reszelve pedig a székrekedés ellen próbálhatjuk bevetni, mint természetes szer. A magas rosttartalom kedvező a bélflóránknak, a vér koleszterin szintjét segít csökkenteni, a kálium tartalom pedig a vízháztartásunk szabályozására és a magas vérnyomásra lehet kedvező hatással. A gyümölcssav tartalma a belek és a májműködésre van jó hatással, csökkenti a vesekő és húgysavképződést.
Felhasználása szintén sokoldalú: nyersen önmagában elfogyasztva finom gyümölcs, nyers húsa ivólének préselve, vagy szeletelve salátába, magvakkal finom párosítás, főtt zabpehely kiváló kiegészítője lehet szeletelve, reszelve is, de számos süteményrecept alapja, remek cukor és lisztmentes süteményeket készíthetünk egészséges életmódba beilleszthetően, vagy glutén érzékenyen is. Almaleves, főzelék készíthető belőle, a főzelék, akár húsok köreteként is nagyszerű. Fahéj nagyon jó ízesítő fűszere. Egészben sütőben megsütve fahéjjal kiváló egészséges csemege, helyettesítője lehet az édességeknek az egészséges étrendben.
Használjuk étrendünkben az egészségünk érdekében a rostban gazdag , vitamin és ásványi anyag forrás őszi csemegéinket!
Ha tetszett a cikk, like-old bátran!
Ha hasznos olvasnivalónak találod, oszd meg ismerőseiddel is, megköszönöm!
Facebook oldalamon is megtalálsz itt!
Instagramon is követhetsz ide kattintva!
Források:
www. dietetika- eletmod.hu
www. hazipatika.com
Képek:pixabay.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: